HEMINGWAY DAIQUIRÍ

60ml rom alb
20ml suc de limeta
1 lingurita de maraschino
1 lingurita suc de grepfrut
1 lingurita de zahar

Amestecati cu gheata si turnati in pahare de cocktail racite. Se serveste frappe.

Daiquirí, daiquirí peste tot si atat de multe daiquirí de baut. Astazi exista mai multe variante de daiquirí decat poti amesteca, daiquirí cu orice, de la capsuni pana la bacon. Probabil ca cea mai faimoasa si intrucatva hazlie varianta este cea care poarta numele autorului si olimpicului bautor Ernest Hemingway: Hemingway Daiquirí.

Daca pentru bauturile cu rom Daiquirí reprezinta Sfantul Graal atunci Hamingway Daiquirí reprezinta Arca lui Noe. Toti pretind ca stiu ce este dar istoria tesuta in jurul acestui daiquirí este invaluita in mister.

Reteta de mai sus este ceea ce primesti in cazul in care comanzi un Hamingway Daiquirí. In esenta este reteta La Florida Bartender Constante Grande’s Daiquirí #3. In editia din 1935 a cartii La Florida Cocktail Book instructiunile spun ca bauturile se servesc frappe adica se servesc in cupe umplute cu gheata sfaramata. Acest mod de preparare este frecvent intalnit in Cuba si Spania – si este ridicol de bun.

Acum, gandindu-va la toate acestea, va veti pune intrebarea, ce anume este atat de misterios in Hemingway Daiquirí?

Partea misterioasa este ca in ghidul Big Constante’s bar nu se face referire la vreo bautura Hemingway Daiquirí.

Reteta de mai sus a fost folosita o buna bucata de vreme ca La Florida’s house Daiquiri. Acest lucru a condus la eroarea ca aceasta reteta n-ar fi Hemingway Daiquirí ci reteta Floridita Daiquirí – o alta varianta faimoasa de Daiquirí care nu este mentionata in scrierile lui Constante.

Proba impotriva retetei denumite Floridita (un diminutiv pentru Florida folosit de localnici), este circumstantitala, dar pentru mine este mai mult decat suficienta parerea lui Ted Haigh, adica Doctor Cocktail. In lucrarea lui Ted Vintage Spirits and Forgotten Cocktails, apare reteta Floridita Daiquirí care coincide cu retata Daiquirí #4 din cartea lui Constante si care este identica cu retata de mai sus, mai putin sucul de grepfrut.

In editia din 1939 a cartii (La Florida Cocktail Book) Constante… insira 5 retete de daiquirí, iar la #3 varianta cu suc de grepfrut. Doua pagini dupa retetele de daiquirí apare un cocktail denumit „E.H. Special”. Este reteta cu grepgrut amestecata.

Aceasta are sens pentru mine, mai ales de cand in editia din 1935 a Constantino’s guide Daiquirí#4 are subtitlul „Florida Style”. In plus, cine sunt eu sa-l contrazic pe Doctor Cocktail. Si-a pus denumirea de „Doctor” in titlu!

Indiferent de reteta folosita pentru Floridita Daiquirí, Hemingway Daiquirí are o istorie aparte. Wayne Curtis a facut legatura intre Papa Hemingway si creatiile lui Constante, in lucrarea sa „Si o sticla de rom”:

Intr-o zi cand Constante servea la bar, intra un om care-i ceru voie sa foloseasca toaleta. Cand omul a iesit din toaleta, vazand linia de daiquirí aliniate pe bar, curiozitatea i-a fost pusa la incercare. El cere sa guste. „Este bun dar prefer fara zahar si sa dublezi romul” spune omul. Constantino amesteca unul dupa specificatiile primite si omul se declara satisfacut. Acesta era, desigur, Ernest Hemingway. Aceasta varianta modificata este cunoscuta sub denumirea de Papa Doble. O alta varianta utlerioara, datorata lui Hemingway, contine un strop de grepefrut si un deget de lichior maraschino, numita: Hemingway Special.

Dl. Curtis aduce in discutie un lucru interesant. Ati retinut faptul ca Papa Doble a aparut cand Hemingway a comandat un daiquirí cu o dubla cantitate de rom si fara zahar. In continuare acest subiect este intens dezbatut, dar ceea ce este evident este faptul ca Papa Doble nu este aceeasi bautura cu Hemingway Daiquirí.

Acesta este un subiect important de clarificat pentru ca destul de des am vazut ca barmanii folosesc mumele Hemingway Daiquirí si Papa Doble pentru aceeasi bautura. Si nu este cazul.

In timp de Papa Doble este un Daiquirí fara zahar si cu o cantitate dubla de rom, noul Hemingway Daiquirí si chiar Hemingway Special contin 2 uncii de rom si zahar. Nimic nu se compara cu Papa Doble.

Vorbind despre adevaratul Hemingway Daiquirí, daca luam Ernest Hemingway Special si folosim adevarata reteta, vom constata ca trebuie sa-l amestecam in blender in loc sa-l amestecam in shaker, sa-l servim frappe sau cu gheata deasupra. In cele mai multe baruri nu se foloseste blenderul. Aceasta se datoreaza faptului ca blenderul nu este folosit pentru preparerea unui cocktail clasic si din dorinta de a convinge publicul ca Daiquirí nu se prepara cu ajutorul unei masinarii.

Personal cred ca Hemingway Daiquirí, ca orice daiquirí original, este bun oricum iti doresti sa-l bei, chiar daca este cu ingredientele puse una peste alta – neamestecate, frappe sau amestecat intr-un blender.

In final ramanem cu concluzia ca detaliile conteaza. Stim ca lui Hemingway ii placeau cocktailurile Daiquirí la La Floridita, stim ca Papa Doble este primul daiquirí inspirat de Hemingway si stim despre Constante ca a adaugat „Ernest Hemingway Special” in ghidul din 1939 cunoscut ca Daiquirí #3.

Cum spune Ted Haigh in cartea sa, „Aceasta este realitatea si de aici incolo povestea poate sa fie data dracului„.

Adaptare dupa Matt Robold, rumdood.com, foto: Matt Robold,