de pari » 03 Noi 2009, 14:25
[quote="ghibortz"][quote] ce a scris pari:
in opinia mea faci o greseala...coniac sau afinata;
umezirea naturala: 1. pune tutunul deschis intr-un umidificator 2. intr-un borcan(800g) cu capac filetat pune tutunul, acopera-l cu o rozeta din carton, pe carton aseaza o felie de mar; inchide borcanul si dupa 3,4 zile verifica umiditatea..daca-i in regula...multumeste-mi!
eu sunt un profan cum spuneam mai demult... viciile trebuie să mă satisfacă...unele pur şi simplu luate deagata nu prea mă întărâtă de aceea le alterez până ajung pe gustul meu...
umidificarea cu feliile de: măr, piersică, banane, nuci cu miere, caisă, pară, pepene galeben (la tutunurile ieftine cavendish care şiau piert din aromă face minuni)...etc o fac numai când mă aflu în deplasare şi nu pot căra după mine umidificatorul...
când stau acasică pun tutunul uscat în borcanul meu etanş care are un recipient micuţ din lut nesmălţuit ce se pune în mijlocul tutunului din borcan. în el introduc un lichid (italianul de la pipeshopul de unde lam achiziţionat mia spus să pun apă distilată sau dacă am chef orice alt lichid...treaba mea). acesta se absoarbe lent prin porii recipientului umidificând tutunul în timp neforţat şi păstrândul apoi cam vreo două luni umed... ăsta de mai jos e umidificatorul...
[attachment=0]humidificator.jpg
la tutunurile cu al căror gust nu mă împac de la început (5-6 boluri de graţie) aplic metoda coniac, whisky, vişinată, afinată, murată, rom, esenţă de cafea, de migdale... cam ce îmi trăzneşte prin cap sau cam ce am la îndemână prin casă.
singura metodă care nu alterează gustul şi aroma iniţială a tutunului este cea a băii de abur... sau expunerea întro saună
unele întradevăr miau dezamăgit papilele. dar ce să îi faci nu întotdeauna iese cum ne dorim.