Fabricarea trabucurilor

Fabricarea trabucurilor premium presupune un proces indelungat incepand cu cultivarea si terminand cu maturarea trabucului.

Tutunul folosit la fabricarea trabucurilor este obtinut numai din anumite regiuni care ii ofera conditii climatice optime de dezvoltare.
Cele mai cunoscute regiuni sunt:

– Cuba – renumita pentru tutunul de cea mai buna calitate. In Cuba exista mai multe regiuni:

— Vuelta Abajo – cea mai buna zona din lume pentru cultivarea tutunului. Reprezinta principala sursa de tutun pentru trabucurile cubaneze. Este zingura zona in care se obtin toate tipurile de frunze.
— Semi Vuelta – este o zona mica. Aici se obtin in special frunzele pentru invelisul trabucurilor.
— Partido – zona din care se obtin in special frunze pentru invelis.
— Vuelta Arriba – zona din care se obtin frunze de toate tipurile de frunze.

– Republica Dominicana – un mare producator de tutun de foarte buna calitate. Cea mai renumita zona este Cibao River Valley.
– Honduras – producator de tutun de buna calitate ca si cel cubanez. Acesta este un tutun greu, puternic aromat.
– Brazilia – Tutunul brazilian are o culoare brun inchis fiind un tutun usor cu o aroma dulceaga.
– Mexic � Principala zona este Valea San Andreas renumita pentru producerea Mexican Sumatra.

Frunzele de tutun sunt culese incepand cu baza tulpinii corespunzator cu perioada de maturizare.
In funcie de zona in care se afla pe tulpina frunzele sunt clasificate astfel:
– Valdo – la baza tulpinii. Aceste frunze au cea mai slaba aroma.
– Seco – la mijlocul tulpinii, acestea avan o aroma medie.
– Ligero – situate la varf cu cea mai puternica si fina aroma.

Frunzele recoltate sunt sortate, legate si uscate in conditii optime timp de 25 pana la 45 de zile in functie de conditiile climatice. Procesul de uscare asigura o „moarte” lenta a frunzelor obtinandu-se reducerea continutului de zaharuri si apa. Dupa uscare frunzele sunt ferementate in conditii microclimatice controlate. Acest proces poate dura pana la cativa ani. Prin fermentare sunt reduse anumite proteine, substante nocive, tutunul capatand un gust si o savoare deosebita.

Tutunul este sortat dupa aroma, marime si tip frunza in vederea rularii. In componenta unui tip de trabuc se folosesc mai multe tipuri de frunze provenind din mai multe soiuri de tutun. In functie de reteta in componenta unui trabuc intra de regula de la 2 pana la 4 tipuri de tutun.

Un trabuc este compus din invelis, intaritura si umplutura.

– Invelisul – reprezinta frunza de tutun de la exterior. In functie de culoare sunt cunoscute urmatoarele tipuri de invelis: Double Claro – culoare foarte deschisa spre verde
— Claro – culoare deschisa spre galben;
— Natural – maron deschis;
— Colorado Claro – maron;
— Colorado – maron rosiatic;
— Colorado Maduro – maron inchis;
— Maduro – maron foarte inchis;
— Oscuro – maron foarte inchis aproape negru.

Un invelis bun este gros neted si usor uleios la atingere. Expertii in trabucuri spun ca 75% din aroma pe care o savurati la fumatul unui trabuc este data de invelis.

– Umplutura – reprezinta masa trabucului obtinita prin combinarea unuia sau mai multor soiuri de tutun pentru a rezulta un amestec a carui ardere sa elibereze o aroma bine echilibrata
– Intaritura – este formata din frunze de tutun elastice si puternice, se afla intre invelis si umplutura. Acestea dau si mentin forma trabucului.

 

Photo rights: Mstyslav Chernov