Interviu cu Hans Wiedemann de la HU-Tobacco

realizat în 2011 de Renzo Paravicini și completat în 2012 de Atzitzi

Hans Wiedemann HU-Tobacco

Hans a început sa fumeze pipă în urmă cu 33 ani, la vârsta de 16 ani. De atunci, lumea tutunului și a pipelor nu și-a pierdut nimic din fascinație pentru Hans. Pentru el fumatul are dublul avantaj, acela de a se bucura de frumusețea pipelor  în timp ce savurează cu placere un tutun de calitate.

 În ceea ce privește pipele, Hans este un fan al formelor clasice, cu o înclinație pentru Bulldog-Rhodesian și Dublin, fără a desconsidera însă o freehand de calitate. Dintre pipierii specializaţi în forme clasice, Hans apreciază în special lucrările lui Hans Günter Noske.

Cât despre tutun, Hans este în primul rând un adept, un iubitor chiar al amestecurilor Virginia-Perique Burley. Mixturile englezeşti cu Latakia venind pe locul doi. În cele din urmă, Hans nu refuză pe deplin aromatice, cu condiția ca acestea să nu fie din categoria acelor bomboane parfumate din care se găsesc destul de multe pe piață.

În luna mai 2010, Hans a dezvoltat deja conceptul de marketing bazat pe trei linii distincte de tutun şi a pus bazele teoretice ale mixturilor sale. Pasul următor a constat în stabilirea primelor contacte cu DTM şi Kohlhase & Kopp.

 2011

Intrebare: Cine se află in spatele denumirii HU-tobacco?

Hans: Tutun-HU este o aventură care implică o mulţime de oameni. Eu sunt iniţiatorul şi proprietarul, dar singur nu aş fi terminat acest proiect. Crearea unor amestecuri noi este un proces dinamic, care implică o serie întreagă de lucruri. Crearea de amestecuri este cu siguranţă cel mai important. Dar tot noi am fost cei care au proiectat etichetele pentru cutii, punerea în aplicare a planurilor de marketing şi toate acestea într-un context financiar destul de restrictiv. Acest lucru nu este posibil fară prieteni. Eu vorbesc de prieteni, nu cunoştinţe. Aş dori să profit de această ocazie pentru a mulţumi prietenilor mei Kelvin, Olaf Andreas Pater, Larissa, fară a uita să amintesc de familia mea.

Într-adevăr, este un efort considerabil. Cum ţi-a venit ideea  de a te lansa în producţia de noi amestecuri de tutun?

A fost un moment când această idee a început să încolţească în mintea mea. Evenimentul declanşator a fost o discuţie pe care am avut-o la Salonul de Pipe de la Lohmar, de anul trecut. În timpul unei discuţii cu prietenul meu Kelvin, un pasionat de tutun, am conceput ideea de a importa tutun pur, mai mult pentru distracţie. Din acel moment, dorinţa de a face ceva concret relativ la tutun a devenit mai presantă, s-a transformat într-o dorinţă puternică. Importul de tutun este ceva foarte complicat, sarcină făcută parcă şi mai dificilă de multiplele şicane juridice. În plus, acest lucru a fost posibil numai cu investiţii şi riscuri financiare importante. Ideea importului a fost în cele din urmă abandonată în favoarea altui proiect: crearea şi comercializarea propriilor amestecuri. Situaţia lui Kelvin, un tânăr tătic, nepermiţîndu-i să-şi asume aceleaşi riscuri ca si mine, m-a transformat în motorul principal al acestui proiect, iar Kelvin a rămas consilierul meu cel mai de încredere. Din acel moment, lucrurile au început să se stabilizeze.

Punctul cel mai important a fost să găseasc un producător de tutun gata să producă amestecuri în conformitate cu reţetele mele. Aceasta reprezentînd o investiţie reală pentru un producător deja stabilit. A fost, deci, un prim obstacol major de depăşit. După lungi discuţii am fost în stare să conving doi producători de viabilitatea proiectului meu de a lansa o nouă gamă de produse cuprinzînd mai multe linii. Aceşti producători nu au pierdut nicio ocazie de a-mi reaminti că mă bucur de o poziţie foarte specială. În plus, există aşteptări mari pentru acest proiect şi sper ca pâna la urmă să fie bine.

Asta înseamnă că ai de gînd să propui mai multe linii de tutun sub numele HU-tobacco?

Da, într-adevăr. Vor fi 3 linii de produse, concepute pe baza competenţelor specifice ale acestor parteneri.

Care sunt aceste linii şi pentru ce tip de fumători sunt ele concepute?

Avem în vedere următoarele linii:

„The Blender’s Pride”
„Original Warehouseblend”
„United Passion”

Cu aceste linii mă adresez adevăraţilor iubitori de tutun de calitate. Cred că este necesar să se investească un minim în aceste amestecuri pentru a putea, în final, să colecteze toate bogăţiile pe care aceste soiuri de tutun le oferă. Spunînd acest lucru nu vreau să fac o judecată de valoare asupra fumătorilor, ci pur şi simplu pentru a sublinia faptul că tutunurile mele sunt compuse într-o manieră foarte atentă şi echilibrată. Nu doresc să propun „bombe fructale” sau tutunuri saturate cu aromă de vanilie. Aroma mixurilor mele este de inspiraţie engleză/irlandeză şi, chiar dacă, în unele cazuri, aceasta poate fi destul de evidentă, niciodată nu ar trebui să fie copleşitoare.

 Am reusit să conving unul dintre aceşti producători să reintroducă o aromă care datează din 1990 şi sunt foarte încântat de asta.

Personal, cred că un tutun aromatizat cu discernământ, poate fi cu adevărat interesant şi acest lucru se reflectă în linia „The Blender’s Pride”. Permanenta confruntare între diferitele componente ale unui amestec poate să-l facă interesant. În acest tip de amestec nu vom şti niciodată cu adevărat la ce să ne aşteptăm, fiecare fumată fiind oarecum de o nouă experienţă. Este esenţial ca tutunul care formează baza acestor amestecuri să fie de înaltă calitate şi să aibă caracter. Cred că aceste linii sunt cu adevărat un succes.

Ai vreun favorit printre toate aceste amestecuri?

Aceasta este o întrebare dificilă, de care întodeauna îmi este frică. Toate sunt super (râde).

Lăsind gluma la o parte, am bineînţeles preferinţe, dar eu nu pot numi una în mod special. Există multe stiluri diferite în mixurile mele şi pe lângă asta, am petrecut prea mult timp pufăind fiecare tutun în parte pentru a numi unul sau două.

Cum se prezintă aceste tutunuri şi care este modul în care acestea sunt ambalate?

Am avut întotdeauna o preferinţă pentru flake-uri. Toate tutunurile mele au la baza lor Ready Rubbed Flake, cu excepţia amestecurilor englezeşti şi al lui „Kelvin’s Silent Secret”. Aceasta filozofie este principala caracteristică a tutunului HU-Tobacco.

Toate produsele sunt prezentate în cutii de 100 de grame cu capac de presiune şi etichetă specifică. Am optat în mod voluntar pentru acest tip de ambalare, deoarece cutiile de 100g dispun de rezerva ideală de aer necesară maturării după ambalare. Această maturizare în cutie este, în opinia mea, esenţială pentru realizarea unui echilibru gustativ optimal şi un fum cremos.

Designul etichetelor este şi el adaptat la caracteristicile fiecărei linii de produse în parte.

Totul a început cu United Passion… Homage to My Friends (omagiu prietenilor mei). Acesta este cu siguranţă linia mea cea mai de suflet. Ea reprezintă întreaga gamă de gusturi în cercul meu de prieteni. Fiecare amestec a fost facut special pentru un prieten care este imortalizat pe etichetă. Numele acestor amestecuri urmează aceeaşi idee. Această serie conţine amestecuri englezeşti puternice şi singulare, tutun în stare naturală precum si mixturi destul de clar aromatizate.

Seria „Warehouse Original” aduce un omagiu marii tradiţii de mixare a tutunului. Nu există în această serie decăt tutun natural, fără artificii sau un alt moft. Ele sunt pur şi simplu tutunuri amestecate cu atenţie, nici mai mult, nici mai puţin. Noi nu reinventăm roata în fiecare zi. Provocarea noastră cu această serie a fost de a crea amestecuri cu tutun tradiţional de cea mai înaltă calitate, iar cînd mă gândesc la „Sweet Latakia” sau „Nashville County” cred că merită încercat acest exerciţiu periculos. Diferenţa este în detalii. Adesea, schimbarea cu doar un procent a unei componente transformă amestecul din bun în excelent. Depozitul de pe etichetă este oarecum simbolul acestei serii.

Orientarea liniei „Blender’s Pride” este complet diferită. Provocarea aici a fost de a crea tutunuri cu aromate pline de caracter, dar nu supraîncărcate. Pentru a fi sincer, această serie a fost cea mai dificilă pentru mine. Aromele ar trebui să fie utilizate cu precauţie în scopul de a obtine un rezultat echilibrat şi respectabil, orice eroare de dozare compromiţând amestecul. Modul meu de aromatizare a tutunului se bazează pe tradiţia engleză, fără însă a copia. Cred că am reuşit să găsesc o formulă cu amestecuri pline de caracter, care ar trebui să fie, de asemenea, o alternativă interesantă pentru iubitorii de tutun natural.

Eticheta cu floare de tutun pe roşu-brun ilustrează tendinţa aceastei linii.

Ce ne poţi spune despre preţuri?

Preţurile sunt deja stabilite.

Seria „United Passion” şi „Warehouseblend” va fi vândută cu € 17,85 pentru 100g. Preţul de vânzare al liniei de tutun „Blender’s Pride” este de € 18,10 la 100g, cu excepţia „Herbal Fruit”, vândut cu € 22,10 pentru 100g.

În mod intenţionat am optat pentru preţuri generice pentru a nu induce false judecaţi de valoare asupra diferitelor tutunuri. Doar „Herbal Fruit” face excepţie, preţul mai mare al acestui amestec putând fi explicat prin costul ridicat al ingredientelor de bază (tutun). Regretăm acest lucrut, dar nu am vrut să se diminueze calitatea componentelor amestecului pentru a-l face compatibil cu preţul seriei.

Tutunurile mele se situeaza în zona de sus a pieţei, dar eu nu pot practica preţuri mai mici, având în vedere calitatea tutunului folosit, cantităţii mici produse şi faptul că nu este un blending la scară industrială.

Cred că amatori vor recunoaşte şi aprecia calitatea şi exclusivitatea acestor tutunuri.

In cât timp vom putea vorbi despre comercializare şi care va fi modul de desfacere?

Primele cutii vor fi vîndute la Pipe Show-ul din Lohmar. Întreaga gamă de tutun este disponibilă pentru vânzare. În plus faţă de aceasta, dorim să avem şi eşantioane, câte trei pentru fiecare linie. În acest fel, toţi fumătorii de pipă prezenţi la Pipe Show vor putea să-şi facă o idee.

Ulterior tutunul meu va fi disponibil pentru vânzare direct prin e-mail către mine şi/sau un partener care va fi responsabil pentru vânzarea on-line.

Notă: la momentul acestui interviu, Hans nu-şi deschisese încă propriul site. Parteneriatul planificat nu a fost abandonat, tutunul fiind de vânzare la www.hu-tobacco.de

Cât timp durează dezvoltarea unui astfel de proiect?

În curând se împlinesc 10 luni de cînd am pornit lucrul la acest proiect. A trebuit să pregătesc o mulţime de lucruri înainte de a putea vorbi în public. Dacă mă gândesc doar la timpul petrecut pentru etichete… doar aceasta a afumat literalmente casa.

Şi descrierile tutunurilor, şi, şi …

Desigur, cel mai mult a durat dezvoltarea amestecurilor, care a fost şi activitatea cea mai interesantă. Aş dori să profit de această ocazie pentru a mulţumi tuturor blender-ilor pentru cooperare şi răbdare. Fără cunoştintele lor, nu am fi fost în măsură să vă prezentăm tutunul nostru de pipă. Am lucrat într-adevăr mână în mână şi am terminat la timp.

Ce pareri au avut familia si prietenii tăi?

Prietenii mei se aşteptau ca această intreprindere să se fi încheiat cu mult timp în urmă. Între prieteni vorbim despre cele mai nebuneşti vise. Dorinţa mea cea mai mare a fost întotdeauna de a deţine un magazin de tutun. Dar acest vis nu va deveni niciodată o realitate. Cu acest proiect mă apropii destul de bine de acest vis. Sunt foarte fericit.

Familia mea urmăreşte totul cu alţi ochi, dar soţia şi copiii mei mă susţin, mă ajuta cu actele şi, de asemenea, mă ajută atunci cînd traversez o nouă „vale de lacrimi”. Le sunt foarte recunoscător.

Cu toate aceste amestecuri şi nivelul ridicat de calitate pe care l-aţi visat, ai fumat, probabil, o mulţime. Cum este limba ta?

Ah, da, e adevărat. Un număr mare de eşantioane s-au transformat în fum. Cu 18 amestecuri diferite, este uşor să ne imaginăm numărul de eşantioane care au trebuit fumate pentru a obţine rezultatul dorit.

Euforia iniţială a fost depăşită, nu a fost întotdeauna o plăcere de a fuma încontinuu eşantioane noi. Noi nu eram acolo pentru a ne bucura în linişte de savoarea fiecărei pipe. Trebuie să se fumeze cu o minte analitică, critică. În timp, acest lucru devine obositor, se adaugă incertitudinea şi teama de a fi greşit.

În cele din urmă este vorba de a determina combinaţia potrivită pentru că va există întotdeauna ceva de îmbunătăţit. Ceea ce ţi se părea prea dulce ieri, devine destul de acceptabil mâine. Uneori suntem convinşi că există Perique prea mult, un pic mai târziu, ne întrebăm dacă nu ar trebui să se mai adauge o notă…

După o lungă perioadă de întrebari şi incertitudine suntem literalmente uşuraţi pentru a declara un amestec finalizat. Acum mă pot bucura în sfârşit în linişte de aceste amestecuri şi sunt foarte fericit cu rezultatul obţinut. Totul este, desigur, o chestiune de gust, iar cei ce vor decide în final dacă este vorba de un amestec reusit, sunt fumătorii. După judecata testerilor selectaţi, rezultatul arată bine şi sunt încrezător pentru un start bun la Lohmar.

2012

Ne poţi descrie pe scurt mecanismele procesului de mixare manuală a tutunurilor, bineînţeles fără a dezvălui micile secrete ale meseriei?

Deşi poate nu este tocmai plăcut de auzit eu sunt doar blender-ul, nu şi producatorul. Motivul constă în caracterul îngrozitor de complicat al legislaţiei germane cu privire la mecanismele de taxare a tutunului. Mie nu-mi este permisă achiziţonarea de tutun brut fară a avea o calificare de taxare specială. Nu este foarte simplu să poţi obţine o astfel de calificare. Asa că, eu doar creez reţeta, ceea ce este echivalentul procesului de mixare, iar de procesare se ocupă K&K (Kohlhase & Kopp) şi DTM (Dan Tobacco Manufacturing). Avînd în vedere rezultatul, înclin să cred că este o combinaţie reuşită.

Dacă ar fi să-mi produc propriile mixturi nu aş fi în stare să creez flake-uri. Casa nu arată întocmai ca o fabrică de tutun ci mai degrabă ca un laborator de testare, bineînţeles, înţesat cu o multitudine de tutunuri.

Cum poţi păstra consistenţa amestecurilor în condiţiile caracteristicilor diferite ale tutunului din fiecare recoltă?

Calitatea diferitelor şarje de tutun este adevărata problemă. Acesta este unul din motivele pentru care nu se crează un blend doar dintr-o singură componentă. Mixturile mele conţin, de regulă, trei până la şase tutunuri diferite. În special şarjele mici pe care le producem reprezintă marea problemă pentru flake-uri. Flake-urile mele sunt astfel produse în totalitate manual. Adăugarea manuală a casting-ului precum şi tratamentul cu aburi aplicat manual nu garantează întotdeauna exact aceeaşi aromă. Tranşa curenta de Dockworker, spre exemplu, este o idee mai dulce decât precedenta. Acest lucru cred că-i conferă mixturii, pe lîngă nota artizanală şi şarmul de care orice produs nou are nevoie. Diferenţa de arome este abia perceptibilă, dar pentru cineva obişnuit cu mixtura respectivă acest lucru este sesizabil.

Cu ce tip de tutun iţi place cel mai mult sa lucrezi?

Tutunurile mele favorite sunt Burley şi Oriental. Două tutunuri grandioase ale căror frunze îmi provoacă o plăcere deosebită atât la atingere cât şi la lucrul efectiv. Cred că specialitatea mea principală sunt mixturile pe bază de Burley, apoi cele pe bază de Oriental. Cred că Flanagan este un tutun cu adevărat special, destinat pasionaţilor de tutunuri orientale în combinaţie cu frunze de Kentucky.

Deasemenea, combinaţiile cu Latakia îmi provoacă o nespusă fericire. Thuarek este o altă mixtură cu o proporţie destul de buna de Oriental. Probabil nu-l vei simţi direct, dar conferă acestei mixturi foarte condimentate o notă specială.
Thuarek este, pe de alta parte, produsul meu cel mai vândut.

Te-ai gîndit vreodată să recreezi blenduri vechi precum Balkan Sobranie – Original Smoking Mixture?

Petre, nu sunt un fan în crearea de mixturi după reţete vechi. Balkan Sobranie, Murray’s 965 sau Early Morning Pipe au fost tutunuri cu adevarat magnifice, dar nu-mi doresc să le readuc savoarea din nou la viaţă. Există un motiv pentru care astăzi exista o altă varietate de mixturi. Calitatea nu este mai slabă ci doar diferită. O problemă adevarată este însă cu Latakia siriană. Cred că mai bine lăsam vechile blenduri să-şi facă somnul, pe când noi doar să visăm la ele în timp ce savurăm noile creaţii. Astăzi avem tutunuri de o calitate cum nu a existat în trecut.

Acestea fiind spuse, este posibil să punem bazele unei îndelungate prietenii.

Atzitzi