Totul despre meerschaum

meerschaum

 
In acest prim mesaj al meu in acest forum, in primul rand va rog sa-mi permiteti sa va felicit pentru acest forum. Ati creat un loc calduros de fratie aici.

As vrea sa ma prezint, ma numesc Alguhan Aksar. Sunt de origine turca dar si un bucurestean in ultimii 18 ani. Sint medic stomatolog, tatal ai 2 baieti si un fumator de pipe mai bine de 20 de ani.
Chiar daca traiesc in Romania, limba romana nefiind limba mea materna s-ar putea sa gresesc uneori in modul de a ma exprima. Va cer tuturor scuze anticipat.

Ca fiecare fumator de pipe turc sunt destul de apropiat de pipele meerschaum. As vrea sa impart niste date legate de acest material natural si magnific.
Meerschaum adica spuma de mare este un nume dat de europeni petru acest mineral din cauza ca este foarte usor. In turceste acest material se numeste „luletas(h)i”. Lule stiti deja ce e, iar tas(h) e piatra. Adica piatra de lulea. Acest material (silicat de magneziu) se scoate de cateva secole incoace din minele in apropiere orasului Eskisehir (se traduce cetate veche). Rezervele ramase nu se pot estima.
Blocurile din acest material se grupeaza in 6 dupa calitate: (o sa scriu denumirile lor in turca si o sa incerc sa traduc cu cuvinte cat mai apropiate chiar daca nu pot sa inteleg si eu de cum le-au numit in acest fel)

1-SIRALAMALI (cu randuri)-se foloseste la confectionarea pipelor
2-BİRİM BİRLİK (unitati)- se foloseste la confectionarea bibelourilor si pipelor
3-PAMUKLU (cotonat)-se foloseste la confectionarea pipelor de dame (este cea mai potrivita clasa pentru pipe.)
4-DANELİ (cu picaturi) -se foloseste la confectionarea pipelor de dame
5-ORTADÖKME (turnat mediu)- se foloseste la confectionarea margelelor
6-CILIZ (slab)-se foloseste la confectionarea straturilor de absorbtia nicotinei
Altele de mai proasta calitate decat CILIZ se subgrupeaza in 12. Intre 1 si 7 bune, intre 7-10 mediu, si 10-12 proaste.

Sfaturile de jos sint din experienta proprie si a fumatorilor din trcia dar si mai ales din 2 mesteri ai meerschaumului din orasul Eskişehir.
Alegerea pipei meerscahum
Daca vreti s-o fumati periodic si nu vreti sa adaugati in colectie dvs. alegeti un model simplu, adica fara sculpturi. Cele sculptate sint de obicei din blocurile de meerscahum care reprezinta defecte, iar sculptura este cea mai buna metoda a ascunde aceste defecte. Cu timpul se formeaza niste pete nedorite in detalii cum ar fi barba figurei sculptate sau alte adincituri. Aceste pipe sculptate artistic nu distribuie caldura in mod egal cea ce duce la discomfort in timpul fumatului si colorare neuniforma, patata a pipei pe termen lung. Daca doriti sa achizitionati o astfel de pipa pentru colectie dvs. sa fiti sigur ca este facuta de catre un sculptor bun care foloseste blocuri de calitate, si s-o folositi ocazional.

Ingrijire pipei meerschaum
La primele fumuri nu incarcati vatra si la urmatoarele fumuri intotdeauna sa lasati spatiu pentru aprindere (cam 1 cm). Pentru ca o data ce patati cu foc sau fum marginile vatrei n-o sa puteti curata ca la briar. Sigur aceasta este o problema a esteticii.
Pipele meerschaum se pot folosi de mai multe ori pe zi. Dar este recomandat sa lasati sa odihneasca cel putin 1 zi. Daca sinteti nevoiti s-o folositi de mai multe ori in aceasi zi ar fi bine s-o nu fumati mai mult de 2 ori si s-o odihniti cel putin 3 ore in caz ca fumati un tutun mai putin umed, sau 5 ore in caz ca fumati un tutun mai umed.
La meerschaum nu se recomanda formarea turtei, si nici nu are nevoie de asta, materialul fiind un absorbant bun al umezelii.
Deosebita atentie este necesara cand scoateti mustiucul si cand curatati pipa. Materialul este casant si se crapa usor. Mustiucul trebuie scos cu o miscare de rotatie si cand se pune la loc tot prin aceasi metoda. Se poate umezi tenonul cu saliva pentru o inserare mai comoda a mustiucului. Folositi perii obisnuite de curatat. Indepartati umezeala folosind mai multe curatatoare. Mustiucul se poate curata si cu alcohol. Interiorul vatrei trebuie sa fie curatat de turta folosind scula preferata de dvs cu care si va curatati pipele briar. Mare atentie sa nu zgariati peretile vatrei. Este recomandat sa folositi si o perie dura pentru a „matura” interiorul vatrei. Suflati in shank usor ca sa indepartati resturile scrum si turta.
De fiecare data sa fiti atenti sa tineti pipa cu miinile curate si uscate. Grasime si alte mizerii de pe mainile dvs vor pata meerschaumul si aceste pete vor disparea peste ani de zile. Multi dintre fumatorii pretentiosi ai meerschaumului prefer sa poarta manusi in timpul fumatului.
Nu uitati ca pipa nu trebuie atinsa de apa. Daca acest lucru s-ar intampla accidental lasati pipa sa usuce la temperatura camerei si o refolositi numai daca sinteti sigur ca s-a uscat complet.
Incercati sa pastrati pipa dvs in husa ei special confectionate pentru acest scop. Pipele din meerschaum se livreaza in aceste huse. Si neaparat sa asteptati sa raceasca pipa inainte de o pune in husa.

Alte sfaturi in achizitionare pipei meerschaum
Daca veti cumpara din Turcia bine de stiut:
– Daca cumparati direct de la mester nu negociati! Daca cumparati de la un magazin de pipe puteti negocia :)
– Nu va recomand sa cumparati de la store-uri de souvenir. In aceste locuri cumparati si mai scump dar din nefericire vi se ofera si pipe confectionate prin presarea meerschaumului, sau si mai rau pipe turnate din gips! Credeti-ma sint atat de bine confectionate incat nu va dati seama. Neaparat cumparati de la un magazin specializat. Un pont in privinta asta: meerschaumul pluteste pe apa iar gipsul scufunda dar nu cred ca am avea curajul sa plutim pipa noastra pe apa!
– Din cate am vazut magazinele de specialitate de pe net, cum ar fi thepipeshop, danpipes, etc. vand marfa buna de meerschaum. Eu personal as avea incredere la magazinele respective.
– Firma Altınok este foarte renumita, au marfa excelenta dar dupa parere mea vand cam scump. N-au atelier propriu si dau comenzi atat la mesterii modesti cat si la cei renumiti. Totusi este o firma de incredere pe plan mondial (la danpipes.com din Germania gasiti marfa lor)

Cam atat v-as putea spune despre meerschaum.

Cat despre pipele mele de meerschaum este o poveste trista. Am avut 3 pipe care au disparut in timp ce mi-am mutat locuinta acum aproape 1 an si jumatate. Mi-am dat seama abia dupa cateva zile cand ma despachetam. Am cautat la anunturi de pe net dar n-am dat de ei. Una dintre ele a fost un cadou de la tata si avea o vechime de aproape 15 ani, va dati seama ce culoare avea.. Una era cumparata de la un magazin de specialitate din turcia, iar ultima tot una veche era facuta de un maestru bun in prezenta mea. Asta e! Acum nu mai am nici una dar de curand am luat legatura cu un atelier din Eskisehir care o sa confectioneze cateva pipe pentru mine, dar a zis numai cand va avea el chef :). Mie-mi ramane sa-mi fac timp sa le ridic cand ma voi duce acolo sau sa gasesc un mijloc de transport sigur.

 

Urmariti discutiile pentru acest subiect pe Forumul Pipa Club Bucuresti