Sfaturi pentru achizitionarea pipelor

pipe1Materialele cele mai apreciate in domeniu sunt briarul si meerschaum-ul, insa cel din urma este considerat mai pretentios. Cea mai corecta impresie despre fumatul pipei ti-o poti face cu o pipa din briar, insa aplicatia sfaturilor ce urmeaza se extinde la toate pipele.

Pentru incepatori:
Am auzit de nenumarate ori sfaturile “cumpara una cat mai ieftina in caz ca n-o sa-ti placa” (se cam adevereste de la sine) si “cumpar-o pe cea mai buna pe care ti-o poti permite ca sa fii sigur ca o sa te bucuri de ea”(si ca sa nu intelegi prea repede cu ce e o pipa mai buna decat cealalta). Schimbul de experienta intre pipari ne face sa credem ca adevarul e ceva mai subiectiv si mai gri.
Cautati la o tutungerie specializata o pipa noua dar nu foarte scumpa din briar si un tutun usor aromat. Astfel plecati de la mijloc si va puteti decide singuri calea cu incredere. Preferintele in domeniu sunt strict subiective.
Forma pipei este tot subiectiva.
Nu se asorteaza mai bine cu tinuta un anumit tip de pipa.
Ceilalti vor asocia o pipa dreapta cu dinamismul iar una curbata cu o atitudine linistita, insa cei care reusesc sa perceapa pipa ca pe altceva decat un accesoriu excentric cu siguranta nu va vor judeca dupa forma pipei.
Daca sunteti nehotarat, propunem si aici calea de mijloc: o pipa medie, 1/4 sau 1/2 bent de dimensiuni medii (18mm diametru si 30mm adancime).
Nu va sfiiti sa cereti sa vedeti si sa pipaiti cat mai multe pipe inainte de a lua o hotarare!


Nu uitati ca:
O pipa usoara este mai confortabila, dar una grea are durata de viata mai lunga, fiind produsa dintr-un lemn mai dens, care va arde mai greu.
Calitatea unei pipe este data in primul rand de cat de bine este gaurita, pentru a fuma uniform trebuind sa fie cat mai bine echilibrata si cat mai simetrica in interior. Gaura din vatra va trebui sa fie cat mai aproape de fundul vetrei si perfect centrata. Se recomanda ca peretii sa fie grosi de cel putin 2mm. O vatra precarbonata nu va va scuti de necesitatea turtei ci mai degraba va ingreuna formarea ei, insa nu exista diferente majore in calitatea pipelor dupa acest criteriu.

Pentru cei care vor sa faca o pipa cadou:
Spionati colectia fericitului si constatati ce dimensiuni, forme si culori tind sa se repete, luati in considerare sfaturile de mai sus si retineti ca in general calitatea este proportionala cu pretul. Pentru pipe ieftine ce pastreaza culoarea naturala incercati sa le inspectati de gauri umplute cu chit (pete brun inchis, mai lucioase decat restul materialului, de dimensiuni cuprinse intre 3 si 0.5mm, adica vizibile cu ochiul liber).

 

Urmariti discutiile pentru acest subiect pe Forumul Pipa Club Bucuresti